Puree bananowe z cytryną – przepis na pyszny deser

Puree bananowe z cytryną – przepis na pyszny deser

Puree z bananowe z cytryną to pomysł na smaczny i szybki deser. Łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Jak zrobić puree z banana – przepis krok po kroku. Domowe puree bananowe z cytryną to jeden z najlepszych deserów, zwłaszcza dla wielbicieli bananów. Przygotowanie puree z banana zajmuje tylko chwilę i może ono stanowić doskonały dodatek do wielu dań.

Poniżej przepis jak zrobić puree z banana – krok po kroku

Banany to owoce będące skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają moc składników odżywczych. Banany są przede wszystkim bogatym źródłem potasu, rekomendowanego dla osób z nadciśnieniem. Ponadto w bananie znajdziemy m.in. witaminy: A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, magnez i fosfor. Dlatego świeże, domowe puree bananowe z cytryną będzie znakomitym deserem czy podwieczorkiem dla każdego. Dodatek cytryny sprawia, że puree z banana nie jest zbyt słodkie, konsystencja jest delikatna i kremowa.

Więcej przepisów na pyszne desery? Sprawdź na https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/!

Jak zrobić puree z banana?

Jak zrobić puree z banana – przede wszystkim należy przygotować składniki. Do wykonania puree bananowego z cytryną potrzebne będą:
• 2 jajka
• 2 łyżki masła
• sok z cytryny
• 2 dojrzałe banany
• pół szklanki cukru

Na początek musimy zrobić puree z banana. W tym celu należy obrać i posiekać banany na średniej grubości kostkę. Następnie aby zrobić puree z banana, umieszczamy owoce w naczyniu i miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jak zrobić puree z banana gdy nie mamy blendera – to proste, można po prostu dobrze ugnieść banany np. widelcem.

Następnym krokiem przyrządzania puree bananowego z cytryną jest dodanie pozostałych składników. Zaczynamy od jajek, które dobrze blendujemy z wcześniej przygotowanym puree z banana. W przypadku braku blendera musimy dokładnie ubić składniki ręcznie.

Kolejnym krokiem jest dodanie masła. Aby puree z banana dobrze się komponowało, masło powinno być wyjęte chwilę wcześniej z lodówki, tak aby było już miękkie. Zatem dodajemy masło do naszego puree z banana i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy cukier i łączymy składniki.

Skoro sama nazwa wskazuje puree bananowe z cytryną – kolejnym krokiem będzie dodanie soku z cytryny. W składnikach nie ma podanej ilości soku, gdyż to zależy od naszych preferencji oraz tego, jak chcemy zrobić nasze puree z banana – w przypadku gdy dodamy sok z całej cytryny będzie ono zdecydowanie bardziej kwaśne. Można zatem dodać sok z połowy cytryny.

Tak przygotowane puree bananowe z cytryną umieszczamy na patelni i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Aby puree z banana odpowiednio zgęstniało gotujemy masę około 5 – 10 minut. Następnie odstawiamy z ognia i nasze puree z banana z cytryną gotowe.

Puree z banana jako deser najlepiej podawać schłodzone, z dodatkiem bitej śmietany. Można również przyozdobić nasz deser plasterkiem świeżego banana. Przy czym bananowe puree z cytryną może być doskonałym dodatkiem do innych dań czy deserów. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników – wówczas nie musimy schładzać naszego puree bananowego z cytryną tylko bezpośrednio nałożyć do naleśników. Puree bananowe z cytryną można wykorzystać również jako masę do ciast, wafli i innych smakołyków.

Przepis na to jak zrobić puree z banana jest bardzo prosty. Podoła temu nawet mało doświadczona z gotowaniem osoba. Dodatkowo dostarczmy naszemu organizmowi witaminy i minerały zawarte w bananach. Ponadto możemy użyć nasze puree bananowe z cytryną jako dodatek do wielu innych dań czy deserów. Zatem zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu na pyszne puree bananowe z cytryną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *