Historia sushi zaczęła się najprawdopodobniej w VIII wieku i początkowo ta prosta potrawa nie miała właściwie nic wspólnego ze znanym nam dzisiaj misternym przyrządzaniem. W grę wchodziły przede wszystkim praktyczne rozwiązania na miarę możliwości ówczesnych mieszkańców Japonii. Początkowo ryby były wkładane do ryżu, który ulegał procesowi fermentacji. Dzięki temu cenna ryba cieszyła się znacznie dłuższym terminem przydatności. Dopiero potem zaczęto eksperymentować. W poszczególnych regionach kraju pojaiwały się nowe propozycje, które coraz częściej opierały się na marynowaniu ryżu i serwowaniu go z dodatkiem ryb i warzyw. Ta szybka przekąska dopiero w późniejszych latach zaczęła nabierać formy, którą znamy dzisiaj. Pojawiło się sushi bezglutenowe, owocowe, z surowymi rybami i tymi gotowanymi. Obecnie istnieje bardzo wiele odmian, a mistrzowie sushi bezustannie zaskakują nowymi wariantami. Kto cieszy się w tej materii największym uznaniem?
Mistrz sushi i gwiazdki Michelin
Każda szanująca się restauracja sushi bazuje na tradycyjnych metodach przygotowania tej wspaniałej potrawy. Nie zmienie to jednak faktu, że prawdziwych mistrzów można spotkać przede wszystkim w Japonii. Jednym z najbardziej znanych jest Jiro Ono, urodzony w 1925 toku i obecnie cieszący się aż trzema gwiazdkami Michelin. To kulinarne wyróżnienie o niebywałej wadze z perspektywy każdej restauracji. Jiro urodził się w mieście Tenryu i to tam w wieku zaledwie siedmiu lat zaczął pobierać swoje pierwsze nauki w jednej z lokalnych restaurcji. Po latach przeprowadził się do Tokio, bezustannie ucząc się swojej procesji, a następnie uzyskał tytuł sushi mastera. W latach sześćdziesiątych otworzył własną restaurację, która obecnie cieszy się mianem jednej z najlepszych resturacji sushi na całym świecie. Wizyta w tym miejscu może nas kosztować nawet tysiąc złotych, aczkolwiek wiele osób uważa, że w przypadku tak wyśmienitego sushi cena nie gra żadnej roli.
Czy można zjeść dobre sushi w Polsce?
W Polsce istnieje bardzo wiele miejsc, w których można delektować się wybitnie przygotowanym sushi. Najlepsze sushi z dowozem Kraków znajdziemy w kilku punktach znajdujących się zarówno w centralnej części miasta, jak i na jego peryferiach. Polscy masterzy przywiązują bardzo dużą wagę do tego, by serwowane przez nich dania powstawały z najlepszej jakości oryginalnych składników. Nie ma mowy o stosowaniu substytutów czy tańszych zamienników. Potrawy powstają pod okiem świetnie wyszkolonych kucharzy, którzy doskonale zgłębili tajniki tworzenia wybitnego sushi. Mamy do wybory zarówno sushi bezglutenowe, jak i wersje wegańskie i wegetariańskie.