Mojito jest bardzo smacznym i chłodzącym drinkiem. Wiele osób wprost uwielbia połączenie limonki wraz miętą oraz w oryginalnej wersji z dodatkiem alkoholu. Podstawowymi składnikami tego napoju alkoholowego jest około 40 ml rumu (białego), cukier biały albo cukrowy syrop, którego proporcja to 20ml. Możemy zastąpić biały cukier również brązowym. Kolejnym składnikiem jest limonka oraz mięta. W zależności czy lubimy bardziej intensywny smak czy mniej, wkładamy odpowiednią dla siebie ilość tych produktów. Zazwyczaj jest to 7 liści mięty oraz dwie lub trzy ćwiartki limonki. Całość zalewamy wodą gazowaną w proporcji równiej rumowi białemu na koniec dodajemy kostki lodu. Napój ten ma bardzo dużo odmian, dzięki różnorodności owoców jakie możemy do niego użyć. Dla osób stroniących od alkoholu jest również wersja bezprocentowa.
Popularnym zastępcą rumu stała się wódka, mojito z tym składnikiem robi się podobnie jak z rumem.
Gotowe mojito możemy oczywiście kupić w wielu sklepach alkoholowych, jednak najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy je sami. Drink ten jest odpowiedni na ciepłe, letnie dni, ponieważ bardzo orzeźwia. Jednak smakosze mojito piją je przez cały rok i wymyślają coraz to ciekawsze przepisy. Na stronach internetowych możemy znaleźć właśnie bardzo dużo takich przepisów, którymi dzielą się inni ludzie. Możemy wśród nich odnaleźć mojito z truskawkami oraz Spritem. Przepis na taki rodzaj drinka jest bardzo prosty : blenderem rozcieramy truskawki, przekładamy je do wysokiej szklanki, dodajemy miętę. Do całości dodajemy 50 ml rumu, pokruszony lód i dopełniamy do końca Spritem. Jak można łatwo zauważyć w tym przepisie limonka została zastąpiona truskawką. Kolejną propozycją jest mojito z granatem, które można przyrządzić z dodatkiem jego pestek. Owoc granatu łącząc się z limonką oraz miętą spowoduje bardziej cierpki smak drinka. Sam napój będzie wyglądał bardzo interesująco za sprawą kolorowych pestek. Taki rodzaj podania tego drinka można zastosować na imprezach domowych. Wszyscy goście na pewno zaskoczą się troszkę bardziej ciekawszym smakiem oraz fantazyjnym wizerunkiem popularnego drinka. Następną propozycją jest mojito bezalkoholowe z mrożonych owoców, które dobrze się sprawdzi w sezonie, kiedy nie są dostępne świeże owoce. Taki drink przyrządza się na bazie kiwi i truskawek oraz wszystkich podstawowych składników za wyjątkiem limonki. Truskawki i kiwi po rozmrożeniu blendujemy i przekładamy do wysokiej szklanki, dodajemy kilka liści mięty, kostki lodu oraz cukier. Całość jeżeli chcemy możemy udekorować plasterkami zielonego kiwi czy innym dostępnym owocem. Wersję taką możemy oczywiście przygotować z alkoholem. Kolejnym przepisem jest mojito z mango i truskawkami, całość robi się identycznie jak w przypadku poprzednich przepisów, jednak tutaj dodajemy 40 ml musu owocowego o smaku mango lub truskawki. Każdy z tych przepisów jest inny i wyjątkowo kuszący, osoby lubiące eksperymentować w przypadku mojito znajdą coś odpowiedniego dla siebie. Musimy pamiętać, że każdy z tych przepisów możemy robić według własnego uznania – z dodatkiem alkoholu lub bez.
Popularnym zastępcą rumu stała się wódka, mojito z tym składnikiem robi się podobnie jak z rumem.
Gotowe mojito możemy oczywiście kupić w wielu sklepach alkoholowych, jednak najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy je sami. Drink ten jest odpowiedni na ciepłe, letnie dni, ponieważ bardzo orzeźwia. Jednak smakosze mojito piją je przez cały rok i wymyślają coraz to ciekawsze przepisy. Na stronach internetowych możemy znaleźć właśnie bardzo dużo takich przepisów, którymi dzielą się inni ludzie. Możemy wśród nich odnaleźć mojito z truskawkami oraz Spritem. Przepis na taki rodzaj drinka jest bardzo prosty : blenderem rozcieramy truskawki, przekładamy je do wysokiej szklanki, dodajemy miętę. Do całości dodajemy 50 ml rumu, pokruszony lód i dopełniamy do końca Spritem. Jak można łatwo zauważyć w tym przepisie limonka została zastąpiona truskawką. Kolejną propozycją jest mojito z granatem, które można przyrządzić z dodatkiem jego pestek. Owoc granatu łącząc się z limonką oraz miętą spowoduje bardziej cierpki smak drinka. Sam napój będzie wyglądał bardzo interesująco za sprawą kolorowych pestek. Taki rodzaj podania tego drinka można zastosować na imprezach domowych. Wszyscy goście na pewno zaskoczą się troszkę bardziej ciekawszym smakiem oraz fantazyjnym wizerunkiem popularnego drinka. Następną propozycją jest mojito bezalkoholowe z mrożonych owoców, które dobrze się sprawdzi w sezonie, kiedy nie są dostępne świeże owoce. Taki drink przyrządza się na bazie kiwi i truskawek oraz wszystkich podstawowych składników za wyjątkiem limonki. Truskawki i kiwi po rozmrożeniu blendujemy i przekładamy do wysokiej szklanki, dodajemy kilka liści mięty, kostki lodu oraz cukier. Całość jeżeli chcemy możemy udekorować plasterkami zielonego kiwi czy innym dostępnym owocem. Wersję taką możemy oczywiście przygotować z alkoholem. Kolejnym przepisem jest mojito z mango i truskawkami, całość robi się identycznie jak w przypadku poprzednich przepisów, jednak tutaj dodajemy 40 ml musu owocowego o smaku mango lub truskawki. Każdy z tych przepisów jest inny i wyjątkowo kuszący, osoby lubiące eksperymentować w przypadku mojito znajdą coś odpowiedniego dla siebie. Musimy pamiętać, że każdy z tych przepisów możemy robić według własnego uznania – z dodatkiem alkoholu lub bez.