Ciasta to szczególnie ważna tradycja w wielu kuchniach. Są one nie tylko słodkim wypiekiem czy dodatkiem do popołudniowej kawy, są też formą powielania tradycji z pokolenia na pokolenia. W końcu nie ma to jak u mamy. Najlepsze ciasta, to bowiem takie które są sprawdzone, a poszczególne kroki przepisu czy też dodatki zostały dopracowane przez wiele lat. Święta są tuż tuż, trzeba więc zacząć myśleć o wypiekach Bożo Narodzeniowych.
Ciasta na Boże Narodzenie, to świetna okazja nie tylko do ponownego odczytu babcinych zapisów, to też okazja by ugotować coś z rodziną. Zaangażowanie dzieci bądź pieczenie ze swoją mamą może być świetną zabawą. W końcu w okresie świątecznym nie chodzi tylko o kupno prezentów i czekanie w kolejce by kupić coś gotowego. Ten czas powinno się poświęcić swojej rodzinie i wykorzystać własne siły aby przyrządzić coś smacznego.
Najpopularniejsze to między innymi keks, pierniki przekładane dżemem, polane czekoladą bądź też małe pierniczki polukrowane, z kolorową posypką w wymyślnych kształtach. Budowanie domku z piernika to również alternatywa, która dodatkowo będzie cieszyć oczy na długi czas a przy której można wykazać się kreatywnością w dekorowaniu. Nie należy tu również zapominać o babce piernikowej, która również jest przez wielu smakoszy uwielbiana bądź o smakołykach z dodatkiem marcepana.
Boże Narodzenie to czas w którym kuchnia powinna się wypełnić zapachem przypraw korzennych, cynamonu, goździków, świeżych wypieków i całą masą ciepła zarówno tego z piernika i rodzinnego. A to wszystko w obecności karmelizowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Warto, zatem znaleźć przepisy które chcemy zrealizować na święta, najlepiej w większej grupie i sprawić by w kuchni choć na chwilę uruchomiła się mała cukiernia z całym wyborem ciast świątecznych.